Každý máme mnoho vzdělání, odborné kurzy a různé praxe, které jsme v životě absolvovali. Jsou z nás odborníci na svůj obor a to je dobře. Kolik z nás má ale nějaké vzdělání na udržování svého duševního zdraví? A kolik našich dětí prošlo ve škole něčím jako „duševní gramotností“? Asi málo. Umíme odborně pracovat, vařit, starat se o své auto a zahradu, většinou ale nepřemýšlíme moc často o svém duševním a psychickém stavu. Tedy do doby, dokud je všechno v normálu.
Současný život je velmi náročný. Objevily se nové a závažné stresory, žijeme v obavě ze ztráty jistot, na které jsme byli zvyklí. Denně jsme vystaveni záplavě negativních zpráv, sami je vyhledáváme, mluvíme i nich, myslíme na ně, prožíváme s nimi spojené emoce. Rychle se mění společnost kolem nás, pohled na svobodu a povinnosti, na covid, vládu, očkování, rozdělujeme se na pro a proti skupiny. Je velice složité to vše zvládat a udržet si pohodu a duševní rovnováhu. V těžké době je zvlášť důležité sáhnout k dovednostem, jak umět vypustit stres, uvolnit si hlavu, naučit svou mysl soustředění, uvolňovat negativní pocity z těla i z duše.
Mnoho z nás si během uplynulého roku a půl prošlo situacemi, kdy naše duševní zdraví mohlo být oslabeno. Někteří se z toho dostali dobře sami, jiní vše zpracovávají a mnoho lidí má značné psychické potíže. I když nemáme školu nebo kurz na péči o své duševní zdraví, hledejme, co pomáhá a využívejme to. Pečujme o sebe, protože nikdo jiný to za nás neudělá. Pokud je to nad naše síly, pomůže odborník a není to ostuda, ale pomoc a podpora.
Pokud potřebujete pomoc i vy, jsem tu pro vás – www.lamesova.cz,
https://www.facebook.com/lamesova.cz