Také jste se hned začátkem ledna rozhodli, že budete hubnout, chodit do fitka, pít méně alkoholu nebo konečně uděláte tu zkoušku z angličtiny? Vítejte v klubu novoročních předsevzetí, kdy odhodlaní ke všemu si lidé předplatí permanentky, koupí sportovní boty a oblečení, lahve s vínem zastrčí až dozadu do skříně a objednají kurz jazyka pro pokročilé…. Pak často už v únoru zjistíme, že se naše odhodlání někam vytratilo a my jsme se vrátili k pohodlnému životu před konce roku. Nebo to vydržíme až do března a fakt splníme, co jsme si slíbili?
Abychom zrealizovali osobní změnu, potřebujeme k tomu několik předpokladů – udělat z přání cíl, sestavit si plán kroků, zvýšit svoji motivaci, připravit se na nechuť a obtížnost, mít na změnu čas a energii. A u té energie se zastavím. Opravdu je zrovna leden uprostřed tmavého zimního času optimální na start něčeho nového a náročného? Naše tělo je naladěno spíše na odpočinek, „zimní spánek“, vždyť jsme součástí přírody. Navíc je konec kalendářního roku spojen s náporem práce, kdy fakt není čas něco měnit.
Proto se doporučuje startovat osobní změnu spíše na jaře, kdy energie přirozeně stoupá. Nebo v období narozenin, kdy máme tendenci bilancovat a uzavírat uplynulé období. Nebo v čase, který si vyberu jako klidnější a soustředím se na pro sebe důležitou věc.
Dáváte si novoroční předsevzetí a plníte je? Kdy je pro vás optimální čas na důležitou změnu, kterou chcete dotáhnout do konce? Chcete znát průběh vaší osobní energie? Obraťte se na mě a společně to dáme.😀