To už dnes není žádná novinka, celostní medicína nebo psychosomatika je součástí léčebných postupů. Když nás něco bolí a vlastně se nenajde nález, často slyšíme: To je ze stresu. Bolesti hlavy nebo zad, potíže se spánkem, nerovnováha v trávení, nevolnosti, problémy s dýcháním, premenstruační syndrom… škála je široká. Jak tedy poznáme, že příčinou tělesné (somatické) nerovnováhy, naší ne-moci je naše psyché, tedy duše? Protože když příčinu dokážeme identifikovat, pak si také můžeme pomoci a být z ne-mocných zase mocní.
Co tedy dělat, když nejsme v rovnováze nebo nás něco bolí? Důležitý krok je naučit se vnímat své pocity během dne. Jak se cítím, když něco dělám, jaký mám rytmus života a dne, jak se cítím s přáteli, na pracovišti nebo rodinnými příslušníky. Jak se pocity projevují v únavě, svalovém napětí, vzniku různých obtíží nebo bolestí v těle, na poklesu nálady. Jaká je úroveň mé spokojenosti v čase, během dne, s různými lidmi. To jsou typické příznaky psychosomatických obtíží a každý se můžeme naučit je vnímat. Nebýt k sobě hluchý a slepý.
Jakmile si začneme uvědomovat sami sebe, začneme vnímat své pocity, to, jak se cítíme v určitých situacích, můžeme postupně vysledovat, co nám ubližuje. Co způsobuje napětí v našem těle, co je spouštěčem stresu. Jedna kniha o tomto tématu se jmenuje Bolest jako řeč duše. Když nenasloucháme své duši, musí na nás totiž doslova křičet přes různé tělesné projevy.
Poznávat své pocity, mluvit o nich, poznávat je a pak dělat postupně změny, abychom se cítili lépe – to je jediná možnost, jak se udržet ve zdraví i dnešní náročné, bolavé době.